18 Kasım 2012 Pazar

SURİYE POLİTİKASI’NI İÇLER ACISI HALİ



Bilindiği üzere geçen ay ABD’nin isteği üzerine Suriye ulusal Kurtuluş Ordusu’nun merkezi lider kadrosu da değiştirilerek İstanbul’dan  Katar’a nakledildi.
Bu durum sadece  bu konuda Türkiye ABD ayrışmasını değil, Suriye konusunda aynı kampta bulunduğumuz Suudi Arabistan ve Katar ayrışmasını da gözler önüne sermiş oldu.
Tayyib Erdoğan ve onun Düşişleri Bakanı Kifayetsiz Davutoğlu’nun    hedefinde, Suriye’de Esad Rejiminin  on, on beş gün içinde yıkılıp, onun yerine, Mısır’da olduğu gibi Müslüman Kardeşlerin egemen olduğu bir rejimin kurulması vardı.
Bu nedenle de Suriye (sözde) Ulusal Kurtuluş Ordusu’na maddi manevi her türlü destek verildi.
Türk Dış Politikasını yöneten kifayetsiz Davutoğlu’nun bilemediği, Türk basının da iktidarı kızdırmamak için görmezden geldiği nokta, Arap Yarım adasındaki rejimlerin, başta Suudi Arabistan olmak üzere, bu Müslüman kardeşler hareketine iyi gözle bakmadıkları idi.
Nitekim o rejimlerde de Müslüman kardeşler yasaklıdır.
Biran için akla, İkisi de İslamcı, aralarında ne fark diye bir soru gelebilir.
Aslında aralarında büyük fark vardır.
Müslüman kardeşler  İslam Cumhuriyetini kurmayı hedefleyen militan bir kitle  örgütüdür.
Güçlü olduklarını bildikleri için dini siyasi amaçlarla kullanarak yönetimleri ele geçirip, İslami cumhuriyetçi bir düzen yerleştirmeyi hedeflerler. Bu hedefe varmak içinde seçim yapılmasını ve meclis oluşturmasını savunurlar.
Diğer tarafta ise, Arap Yarımadasında   birkaç yüzyıl önce Suud ailesi ile vahabistler (selefiler) aralarında uzlaşmaya iktidarı bir anlamda bölüşmüşlerdir.
Halende geçerli olan bu anlaşmaya göre Suudi ailesi ülkeyi monarşik düzen içinde yönetecek, Vahabiler ise yönetime  ve ülke siyasetine karışmayacaklar, sadece dini ve sosyal işlerle uğraşacaklardır.
Suudilerin en korktuğu şey,seçim yapılması ve bunun sonucunda bir parlamentonun kurulmasıdır.
İşte tam bu noktada, Türkiye’nin bütün komşularıyla sorunlu olan dış politikası birde ABD, Suudi Arabistan ve Katarla da ayrışmıştır.
Kifayetsiz Davutoğlu, Suudi Arabistan’ın tek hedefinin Esad Rejiminin gitmesi olduğunu düşünerek büyük yanlış yapmıştır.
Suudlar İran’ın bölgedeki nüfusunu kırmak için Esad rejiminin yıkılmasını isterler, ama kendi ülkelerinde yasakladıkları Müslüman kardeşlerin de Suriye’de iktidarı almasını istemezler.
İşte bu nedenledir ki son DOHA toplantısında, Suudi Arabistan’ın da desteğini alan Katar’ın ön ayak olmasıyla, Suriye Kurtuluş Ordusu’nun yönetim merkezinin İstanbul’dan Katar’a naklini bu gerçeğin ışığında değerlendirmek gerekir.
Türkiye, Suriye politikasını şekillendirirken Araplar arasındaki bu çelişkileri doğru değerlendiremediği gibi, daha Cumartesi günü Tayyip Erdoğan Mısır da yaptığı konuşmada, Mısır ayaklanmasında ağırlıklı olarak Müslüman kardeşlerin egemen olduğu Tahrir meydanına atıflar yaparak hala bu çelişkiyi göremediğini ortaya koymuştur.
Türkiye, Irak’ın işgalinden bu yana, bilerek veya bilmeyerek bölgedeki istikrarsızlığın baş teşvikçisi olmuştur.
Emperyalistler bölgedeki istikrarı önce bozmuşlar, sonradan da bize istikrarsız Araplarla komşu olmaktansa, istikrarlı Kürtlerle komşu olmamızın, Türkiye için çok daha avantajlı olduğunu, bunun  İran’ın Şii mihverini kıracağını söylemeye başlamışlardır.
Asıl ABD’deki bazı think tank kuruluşları, Kuzey Irak Kürt Yönetiminden sonra, Kuzey Suriye’de de böyle bir özerk bölgenin oluşmasının Türkiye için yüzyılın fırsatı olacağını söylemeye, bizimkilerin beynine kazımaya  başlamışlardır.
Bu nasıl olacakmış?
Kuzey Irak’ta olduğu gibi, Türk firmalar Kuzey Suriye Kürt bölgesine de yatırımlar yapacaklarmış.
Ama bunun ön şartı Türkiye’nin içerdeki ayrılıkçı Kürtlerin taleplerini kabul ederek onlarla barışması imiş?
Kuzey Suriye özerk Kürt Bölgesi kurulduktan sonra, Kuzey Irak’ın Kerkük Musul petrollerini denize ulaştırmak için artık Türkiye’ye hiçbir ihtiyacı kalmayacaktır. Denize açıldıktan sonra da dış yatırımcı bulmak içinde Türkiye’ye  ihtiyacı kalmayacaktır. Onu İsrail’li yatırımcıyla çözecektir.
Bütün bu gelişmelere baktığımız zaman Türk dış politikasının her noktadan iflas ettiğini görmekteyiz.
Yazık oluyor koskoca devlete bu kadar basiretsiz yöneticiler elinde.