15 Şubat 2012 Çarşamba

UMUT OLABİLMEK

        
Türkiye’nin çevresi siyasi olarak tam bir ateş çemberi; ekonomi her dakika kötüye gidiyor, baştan beri siyasi iktidara destek veren iş çevreleri de artık hem ekonominin kötüye gittiğini ve hem de hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkelerinin çiğnenmeye başladığını  dillendirmeye  başladılar.
Hükümet gözünü karartmış, kendisine uzanabilecek en ufak davranışı en sert şekilde cezalandırırken,  ekonomik sıkıntı her gün daha da yoğunlaşırken iktidarın oyları da bütün bunlara rağmen  artmaya devam ediyor.
Bunun sebebi ana muhalefet partisinin   toplumda heyecan yaratacak projeler üretemediği gibi gerek söylemlerinin ve gerekse kadrolarının tutarlı olamamasıdır.
Parti küçük olsun benim olsun düşüncesi ile herkesi dışlamak nasıl marifet değilse ve bunun da marifet olmadığı yaşanarak görülmüşse, sırf büyüyoruz görüntüsü yaratarak benzemezleri bir araya getirerek güçlü olunacağını düşünmekte o kadar yanlıştır.
Bütün siyasi partiler ama özellikle sol olduğunu iddia eden partiler, gerek söylemlerinde ve gerekse kadroları konusunda tutarlı olmak zorundadırlar.
Örneğin, Cumhuriyet Halk Partisi gibi, güçlü gelenekleri olan Kemalist ve ulusalcı, batılılaşmadan yana olan, en azından göreceli olarak geri kalmış bölgelerde  planlı ekonomiye ve devlet yatırımlarının hayata geçirilmesini bölgenin istikrarı için şart kabul eden bir partiye Atatürk’e ve onun dönemine küfür etmeyi ilericilik kabul edenleri; federasyonu savunanları,tarikatçıları, ekonomide devletin varlığını ve planlamayı red edenleri, buna safsata olarak bakanları, batıcıları davet etmek partiyi büyütmediği gibi güçte vermez.
Böyle bir parti kamuoyunda güven yaratabilir mi? HAYIR
Kendi becerisi dışında oluşan şartlardan dolayı da olsa iktidara ulaşabilir mi? HAYIR
Haydi hasbelkader iktidara geldiğini kabul edelim, başarılı olabilir mi? HAYIR
Elbette, anti Kemalistlerin, federasyon yanlılarının, bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler mantığına sahip olanların da bu ülkede siyaset yapmak hakları vardır ve onların da partileri olmalıdır ve zaten de vardır.
İşte Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmaması gereken bu insanlarda o partilerde siyaset yapmalıdırlar.
Eğer bunlar iyi niyetli olsalardı; davet edilmelerine rağmen, kan uyuşmazlığından ötürü  Cumhuriyet Halk Partisine gelmemeleri gerekirdi. Siyasi erdem  bunu gerektirir.
Ama şimdi anlatacaklarımız bu gibilerin iyi niyetli olmadıkları gibi, bizim de düşmanca tutum ve davranışları göremediğimizi, anlayamadığımızı ortaya koymaktadır.
2. Dünya Harbi’nin ünlü generali Douglas Mc Arthur, savaşta başarısızlığın şu  iki kelimeyle özetlenebileceğini ifade etmiştir; ÇOK GECİKMEK.
Gizli düşmanın can alıcı amacını anlamakta ÇOK GECİKMEK;
Öldürücü tehlikeyi idrak etmekte ÇOK GECİKMEK;
Direniş için mümkün olan kuvvetlerin hepsini birleştirmekte ÇOK GECİKME;
Dostlarla ittifak etmekte ÇOK GECİKME.
Atatürk ve onun dönemine küfür etmeyi ilericilik kabul edenlerin; federasyonu savunanların, ekonomide devletin varlığını ve geri kalmış bölgelere yönelik planlı kalkınmayı dahi red edenlerin, buna safsata olarak bakanların Cumhuriyet Halk Partisinde  ne işleri olduğunu anlayamadığımız  gibi, hayatında hiç bu partiye oy vermemiş bazı köşe yazarlarının bu sözde büyümeye ve değişime (!) alkış tutmalarının altındaki gerçek niyeti de algılayamadık.
Bu benzemezlerin bir araya getirilmesinin gizli bir amaç taşıdığını anlamakta çok geciktik.
2000 li yılların başından beri ABD de  Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili yapılan araştırmaların ulusalcıları ve Kemalistlerin tasfiyesi amacını taşıdığını bunun hem Cumhuriyet Halk Partisi  ve hem de ülke için öldürücü bir tehlike olduğunu anlamakta çok geciktik.
Türkiye’de önce sağdaki millicilerin, sonra sol kanattaki ulusalcıları ve en sonunda da Cumhuriyet Halk Partisi içindeki ulusalcı ve Kemalistlerin tasfiyesinin öldürücü bir tehlike olduğunu anlamakta çok geç kaldık.
Şimdi de bu oynan oyuna karşı direniş için mümkün olan partili potansiyeli, çeşitli siyasi çıkar hesaplarıyla birleşmeleri gerekirken  birleşmekte çok geç kalıyorlar.
Bazı dostlarımız da, gerçek Cumhuriyet Halk Partili dostlarıyla ittifak etmekte ÇOK GECİKİYORLAR.
Daha da  gecikmemek için bugünden mücadeleye başlamak lazım.