15 Mayıs 2020 Cuma

CUMHURİYET HALK PARTİSİ VE 19 MAYIS



19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında gençlere sokağa çıkma izni verilmemiş olması CHP grup başkan vekili Sayın Engin Altay’ı kızdırmış. 12 Mayıs günü TBMM'de yaptığı açıklamada şunları söylemiş:"....19 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı var.... Ben 19 Mayıs'ta çıkıp meydanları dolduralım demiyorum. Ama bir garabet var. Gençlere kısıtlı sokağa çıkma iznini 19 Mayıs'ta değil de 20 Mayıs'ta 21 Mayıs'ta vermek 19 Mayıs'ı hafifletmek anlamı taşır. Madem bir izin vereceksin, hazır 19 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı da var, geçen hafta nasıl 65 yaş üstüne sokağa çıkma serbestisi tanıdıysan, Erdoğan, gençlerin gönlünden zaten koparamazsın, 19 Mayıs ruhunu bu milletin ruhundan silip atamazsın.... 20 Mayıs'ta vereceğin serbestliği 19 Mayıs'ta gençler için kaldırman çok anlamlı olur. Gel bu yanlıştan dön.."
Sayın Engin Altay’ın bu açıklaması CHP'nin siyaset yapma biçiminin etkisiz ve sonuç almaktan uzak olduğu, halkta karşılık bulmadığı eleştirilerinin haklılığına güzel bir örnek teşkil ettiği gibi her şeye rağmen bu söylem parti içindeki bazı insanları rahatsız edecektir.
Bu partide, genç Cumhuriyetin kendisini koruma refleksi olan Dersim harekatı araştırılsın diye kanunu teklifi verenler var. Bu teklifi verenin kafasının arkasındaki düşünce, bir adım sonra Türkiye’yi PKK eylemlerinden dolayı mahkum etmek düşüncesidir.
Ayrıca bu parti kapatılsın Vakıf haline getirilsin diyenler var. Parti programından Atatürkçülük çıkartılsın yerine sadece Avrupa sosyal demokrasisinin ilkelerine yer verilsin diye program değişikliği hazırlığını yapanlar var.
Dost Altay  doğru söylemiş, coronaviruslu günlerde CHP elbette "19 Mayıs'ta çıkıp meydanları dolduralım" dememeli. 
Ancaaaak, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Atatürk'ü eylemli biçimde anmasına engel mi var? Dost Altay’a  hatırlamamız gerekir ki,  Atatürk'ü anmak için Cumhuriyet Halk Partisi'nin hiçbir yerden izin almaya ihtiyacı yoktur. Ama bir noktayı daha hatırlatmakta fayda var, bu açıklamayı yaparken, partinin bugün üst kademesinde görev yapan Aralık hareketi mensuplarından ya da TR 705 den icazet aldı mı acaba? Birileri bu partiyi kapatalım vakıf olsun diyor, diğeri Atatürk’ü katliamcılıkla suçluyor. Bu partinin bu devletin kurucusunu anmasını, hangi gerekçe ile olursa olsun, Cumhuriyet Halk Partisinde yasaklamak da mümkün değildir, olmamalıdır.
O halde, 19 Mayıs günü Cumhuriyet Halk Partisi'nin yapması gereken, genel başkan başta, bütün milletvekillerinin katılımıyla, sembolik olarak Türk gençleri adına, Atatürk'ü ziyaret etmektir. Elbette, bütün coronavirus önlemlerine harfiyen uyularak, tüm milletvekillerinizle Anıtkabire gitmenize engel mi var.
Bana göre var ama öncelikle içinizdekilerden var.
Zaten iktidar küresel salgını bahane ederek bunu yapmayacaktı, böyle bir salgın yokken de bir mazeret bulmuyorlar mıydı?
Şimdi çok itibar edilen Abdullah Gül böyle günlerde hastaneye yatmıyor muydu? Bir diğeri Anıtkabirde “sap gibi” durmaktan söz etmiyor muydu?   
"Türkiye'de artık sadece TBMM'de laf söylemekle siyaset yapmanın halkta hiçbir karşılığı olmuyor, otoriterleşen bu iktidar döneminde, parlamentonun bütün etkisini yitirdiği bir dönemde  eylemli siyaset yapmak gerekir" derken işte tam böyle bir fırsattan söz ediliyor.Tabii içinizdeki bazı Atatürk düşmanlarını kızdırmayı göze alarak.