13 Mart 2020 Cuma

RUSLARIN KABALIĞI VE DIŞ BASINDA MOSKOVA MUTABAKATI



Hukukta usul ne ise, dış ilişkilerde de “protokol” odur.
Putin'in kapalı kapısının önündeki koridorda Cumhurbaşkanı Erdoğan'i iki dakika bekletmesi ve bu durumun TV'lerden yayınlatılması birçok bakımdan dikkat çekici ve  aynı zamanda  Türk Milletini de rencide edicidir.
Rusların bu kabalığı  evrensel protokol kurallarına da aykırıdır. Ama bu kabalığın nedenlerine de bakmak gerekir.
Birincisi, yanlış politikaların Türkiye'yi birçok açıdan Rusya'ya mahkûm ve bu ülkenin rehini haline getirmiş olmasıdır. Türkiye'nin tepki veremeyeceğini bildiği için Putin yaptığı kabalığı da ilan ediyor.
İkincisi, sahip olduğu nükleer silahlar ve doğal kaynaklar dolayısıyla "süper güç" geçinen Rusya'nın çağdaş bir devlet olamadığının işaretidir. Bu çağda hiçbir devlet başka bir devleti böyle alenen ve kaba biçimde aşağılamaz. Bu gibi yöntemler, orta çağ yöntemleridir.
Üçüncüsü, Türkiye'yi aşağılama konusunda ABD'nin ve Rusya'nın birbirleriyle yarış ediyor olduklarıdır. Obama beysbol sopası gösterirse, Trump "aptal olma" diye mektup yazarsa, emperyalist dürtülerle yapılan bu kabalıklara etkili hiçbir tepki verilmezse, Rusya da "geri kalmamak" için Moskova'da yaptığını yapar.
Dördüncüsü, büyük devlet adamı İsmet İnönü'nün, büyük devletlerle ilişkilerde çok dikkatli olunması için yaptığı uyarıların hala geçerli olduğudur.
Dış basına bakarsanız Moskova mutabakatının ne olduğunu ne anlama geldiğini daha net görürsünüz. 
Le Monde “Moskova Mutabakatından sonra olgulara bakarsak, Şam konumunu sağlamlaştırmış, isyancılar da saha kaybetmiş oldu”.
Washington Examiner “Erdoğan, Moskova'da Putin önünde diz çöktü”
El Monitor “Putin Erdoğan'la bir kez daha kumar oynadı ve bir kez daha kazandı”
Foreign Policy “İdlib'deki savaş büyüyen bir insancıl sorun krizi, Ankara için potansiyel bir felaket ve Washington'un kaldıramayacağı bir mesele”
Canard Enchainé “Sonunda Erdoğan, Putin'le kurduğu sıkı fıkı dostluk nedeniyle pişman olacak ve NATO üssüne geri dönecek”
 Le Monde “İdlib'deki askerleri, hava desteği de olmadığı için sürekli olarak saldırıya açık bir konumda bulunan Türk Cumhurbaşkanı Kremlin'e zaten eli zayıf bir şekilde gelmişti ve Rusya'nın dayattığı gündemi kabul etmek zorundaydı”
Jerusalem Post “Suriye İdlib'de ateşkesin Erdoğan için bir bedeli var”
Le Figaro “Recep Tayyip Erdoğan'ın Vladimir Putin'e İdlib konusunda vermek zorunda kaldığı tavizler”
 Courrier International “Askerlerimiz Suriye'de Erdoğan yüzünden öldü”
Canard Enchainé  “Ankara, artık iyice şantaj dönemine girdi”
Le Monde“Rakiplerinin çok küçük olsa da sağladığı ilerleme, Türk tarafınca hazmedilmesi zor bir gelişme” * (Mutabakat metnindeki) en anlamlı nokta, M5 otoyoluna hiçbir atıf yapılmamış olması. Bu da, Türkiye'nin M5'i kaybettiğini kabul etmesi olarak okunabilir”
Le Monde “Mutabakat, temel taleplerini görmezden geldiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir geri adım” * “(Moskova Mutabakatı), Suriye ordusunun yakın dönemde sağladığı yeni egemenlik alanlarını kayda geçirmiş olması Rusya'nın lehine bir adım. Ama bu işin devamı belli değil. Üstelik her iki taraf için de statükoyu muhafaza etmek oldukça zor”
Le Monde “(Ateşkes) geçici. Mevcut koşullarda kalıcı bir anlaşma sağlamak mümkün değil. Her iki (Ankara ve Moskova) tarafın hırsları birbirinden çok uzak ve çok uzlaşamayacak konumda”  
Le Point (terbiyesizlik etmiş) “Putin'in kullanışlı aptalı Erdoğan”
El Monitor “Erdoğan'ın Putin'le dansı: Aşağılandı ama zevahiri kurtardı”
Voice of Europe “Rusya ve Türkiye, Suriye'de zıt tarafları destekliyor ve esas aktör haline geldiler”
Almasdarnews “Esad: Erdoğan, Suriye ile ilişki kurmadan önce teröristleri desteklemeye son vermeli”
El Monitor “Pentagon, ABD'nin Suriye'de Türkiye lehine müdahale etmeyeceğini bildirdi”
Le Figaro “AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması ölmüştür”
Le Point  “Göçmenler - Eski Cumhurbaşkanı Hollande: AB, Türkiye'ye ve Rusya'ya yaptırım uygulamalı”
L'Echo “Türkiye, göçmen krizi tehdidini kullanarak Avrupa'ya boyun eğdirmek istiyor”
Courrier İnternational “Türkiye'de Kriz: Erdoğan'ın AKP'si kendi geleceğini göçmenlerin sırtından kurtarmaya çalışıyor”
France 24 “Rusya-Türkiye: Erdoğan için yolun sonu mu?”
 Dış basın Moskova mutabakatına böyle yorumlarken ve halkın bütün dikkati Suriye üzerine yoğunlaşmış durumda iken, Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin yapması gereken, AKP'nın yıllardır uyguladığı mezhepçi, yeni Osmanlıcı, fetihçi zihniyetinin Türkiye'yi içine sürüklediği bataklığı ve ülkenin düşürüldüğü durumu kamuoyuna anlatmak, bu yolla ülkemize büyük zararlar veren bu politikalarından biran önce vazgeçilmesi için AKP üzerinde bir baskı oluşturmak olmalıdır.